La sala Upload embogeix amb La Kame Band

“Dado el contenido del siguiente artículo, Akihabara Station 秋葉原駅 ha decidido publicarlo en idioma catalán. A su derecha, disponen del traductor de Google para ver el texto en otro idioma en caso de necesitarlo. Sin más dilación, disfruten del contenido”.
La Kame Band - Sala Upload

La Kame Band va fer vibrar als assistents de la sala Upload el passat dissabte 8 de febrer. Segons va comentar la seva cantant durant el concert, l’Emma Ruano, aquest va ser el primer que realitzaven de forma autogestionada. Hi van haver cares noves al grup, col·laboracions, marxandatge oficial, nostàlgia i molta energia a l’escenari. El públic va entrar a la sala una hora abans de començar l’espectacle de música d’anime en català. A diverses parets de Upload, es podien trobar cartells amb un codi QR que, un cop llegit, et donaven accés a les lletres de totes les peces musicals de la nit. D’aquesta manera, si algú no recordava o desconeixia algun tema, aquest document digital el podria ajudar.

La Kame Band

El concert va ser espectacular. Els músics, com sempre, s’ho van passar bé, la gent també i, en conjunt, es va formar una bola genki musical colossal. Tothom cantant, ballant, saltant, seguint les perfomances que els artistes hi afegien a alguns openings o endings i gaudint del moment. Això és La Kame Band en estat pur. Gaudir. Repassem, doncs, els components del grup que van cantar i tocar instruments al escenari aquella nit. Els dos vocalistes són l’Emma Ruano, com a cantant femenina, i el Pol Blancafort que substituïa a l’Albert Artigas. Tot i ser nou a la formació, no ho semblava. La química i el flow que desprenia donava la impressió que hagués tocat tota la vida amb els membres de la banda.

Concert

En quant als músics que tocaven instruments o feien alguns cors, vam poder veure als següents: Martí Boixader, que va substituir a la Laura Arcalís; el Nil Salvat al baix; el Ferran Gallart tocant els teclats; el Javi Sanz com a bateria; el Gabriel Lluis, substituint al Martí Badia, tocant el trombó; l’Albert Compte tocant el saxo tenor; el Bernat Codina amb la trompeta i el Jesús Vallés tocant el saxo alt. A més a més, el grup va comptar amb col·laboracions de luxe. D’una banda, la Txell Sota i la Laia Vidal van interpretar un tema cadascuna i, d’altra banda, l’Adrià de la Torre va tocar la guitarra en algunes peces i a l’Oscar Covisa el vam poder veure tocant percussió llatina.

músics - instruments de vent - metall

Tan dintre com fora de l’escenari hi havia un sentiment en comú que ens unia a tots independentment de l’edat, el sexe o la ideologia. Passió per les cançons d’anime en català. Com sol passar en un concert d’aquestes característiques, aquest sentiment és la flama que brilla als cors dels que hi són allà. El repertori dels concerts de La Kame Band no és sempre el mateix. Hi ha cançons recurrents i n’hi ha de noves. Al concert de la sala Upload, a més a més, vam tenir la oportunitat de escoltar temes habituals d’aquest grup amb sons diferents que van aportar les quatre col·laboracions. Així doncs, veiem quins temes d’animes van fer embogir als assistents aquella nit de dissabte.

Emma i Pol

Les composicions musicals i el seu respectiu anime van ser els següents: One Piece (primer opening, «We are!»), Yū Yū Hakusho: els defensors del més enllà (primer opening, «Hohoemi no Bakudan»), La màgica Do-Re-Mi (primer opening, «Ojamajo Carnival!!»), Digimon (primer opening, «Butterfly»), Shin-chan (primer opening emès a Catalunya, «Ora wa Ninkimono»), Mazinger Z (primer opening, «Mazinger Z»), Dr. Slump (primer opening, «Waiwai World»), Bo-Bobo (primer opening, «Wild Challenger»), Sakura: la caçadora de cartes (primer opening, «Catch You Catch Me»), Kimagure Orange Road (primer opening, «Night Of Summer Side»), Pokémon (primer opening internacional, «Gotta Catch ‘Em All») i Slam Dunk (primer opening, «Kimi ga Suki da to Sakebitai»).

Adrià de la Torre

Seguidament, van continuar amb: Rantaro (primer opening, «Yuuki 100%»), Keroro (primer ending, «AFRO Gunsou»), Fly (primer opening – versió francesa i catalana, «Fly»), Hattori el ninja (opening, «Ninja Hattori-kun»), Naruto Shippuden (tercer opening, «Blue bird»), Sailor Moon (primer opening, «Moonlight Densetsu»), Doraemon (primer opening, «Doraemon no Uta»), Bola de Drac (primer opening, «Makafushigi adventure»), Inuyasha (primer opening, «Change the World»), Haikyu!! (primer opening, «Imagination»), Jujustu Kaisen (primer ending, «Lost in paradise»), Utena (primer opening, «Rinbu - Revolution»), Fullmetal Alchemist: Brotherhood (segon opening, «Hologram»), Sword Art Online (primer opening, «Crossing field»).

Naruto

A continuació, van sonar: Death Note (primer opening, «The world»), Chainsaw man (primer opening, «Kick back»), Bola de Drac (primer ending, «Romantik no ageru yo»), Ranma ½ (primer opening francès, «Ranma ½ »), Musculman (primer opening francès, «Mr. Muscleman»), Neon Genesis Evangelion (primer opening, «Zankoku na Tenshi no Te-ze»), Guardians de la nit (primer opening, «Gurenge»), One Piece (segon opening, «Believe»), Atac als Titans (segon opening, «Jiyuu no Tsubasa»), Bola de Drac GT (primer opening, «Dan Dan Kokoro Hikareteku» i Bola de Drac Z (primer opening, «Cha-La Head-Cha-La»).

Txell Sota

D’altra banda, al concert també hi van haver moments de música instrumental sense part vocal. El, ja habitual, «The Rising Fighting Spirit» de Naruto va ser interpretat amb la mateixa força i passió de sempre. A més a més, en Javi Sanz a la bateria i l’Oscar Covisa amb la percussió llatina van protagonitzar un parell de solos amb els seus instruments que va deixar clara la seva destresa amb ells. Alguns dels músics dels grans grups de música, com l’Angie Bao i el Luis Dulzaides quan toquen amb Estopa, ho solen fer als concerts i, òbviament, La Kame Band no podia ser menys. El mateix va succeir amb els que toquen instruments de vent-metall.

Laia Vidal

Sobre les col·laboracions, l’Adrià de la Torre i l’Òscar Covisa van participar en alguns temes donant-los-hi el seu toc personal. D’altra banda, les dues artistes més estimades pels otakus catalans van aportar la cirereta del pastís. Es tracta de les actrius de doblatge i cantants Txell Sota i Laia Vidal. La primera va cantar amb el grup «Yuuki 100%», el primer opening de Rantaro. No és una casualitat, ja que quan aquesta sèrie d’animació japonesa es va estrenar en català, Sota la va interpretar com ha fet amb molts altres opening i endings d’aquella època amb els quals ha crescut molta gent. És tota una sort per als otakus catalans poder escoltar en directe als i les cantants amb els quals hem crescut. Fa poc, Sota ja va sortir a l’escenari a cantar amb els Tenkaichi Musicals al 29 Manga Barcelona. Ara ho ha fet amb La Kame Band. Esperem que hi hagi continuïtat.

Oscar Covisa i Javi Sanz

El cas de Vidal és una mica diferent. Ella al seu canal de Youtube ha pujat vídeos on fa covers. Com que és la veu de la Ranma en el doblatge castellà del remake que s’ha fet recentment de Ranma ½, va cantar amb La Kame Band el primer opening francès de Ranma ½ que va ser el que ens va arribar en català als noranta interpretat pel gran Jordi Vila. L’artista va confessar que era la primera vegada que cantava en directe. No feia aquesta impressió. Ella transmetia una fluïdesa i una passió com si ho hagués fet tota la vida. Com a dada anecdòtica, duia una samarreta de Ranma ½. Igual que es comentava abans amb Sota, seria fantàstic poder tornar a escoltar a Vidal en un concert en directe.

Martí Boixader

Un cop vist l’ampli repertori del concert de la sala Upload de La Kame Band, criden l’atenció dos fets. El primer és que cada cop hi ha més temes de Bola de Drac i One Piece. Tenint en compte la legió de seguidors intergeneracionals de cada obra, s’entén. Un altre dada curiosa és que cinc de les peces musicals que es van interpretar a l’escenari han estat cantades pel gran Jordi Vila. Podríem comptar sis si hi incloem la versió de «Llum, foc, destrucció!» que va gravar aquest mestre del doblatge pel disc 3XL Manga. Tanmateix, han augmentat les cançons traduïdes del japonès o d’altres llengües al català, ja que no s’havien fet en català. Un dels trets característics de La Kame Band és que porten a la llengua catalana openings i endings que mai els hem escoltat abans en aquest idioma. Aquesta tasca, tan difícil i benvinguda, obre una finestra que manté viva la flama dels openings i endings d’anime en català.

Laura Alcalís

Els deu músics d’aquesta formació no només canten o toquen instruments. Van més enllà. A cada tema li afegeixen tocs de salsa, rock o d’altres generes que li donen força a la peca en qüestió. D’altra banda, fan performances ja sigui posant-se ulleres de sol en alguna cançó, perruques afros, preguntar quina és la contrasenya abans d’interpretar l’ending de Keroro o fer un Kame Hame Ha al final de l’opening de Bola de Drac Z. Si us agrada ballar, ells també proposen petits passos de ball per a tots els públics. Fan de tot. No és cap novetat. Aquest esperit festiu i de xerinola ja el tenien als seus primers concerts. Ara que ja porten uns anys, es d’agrair que segueixin amb la mateixa marxa, il·lusió i passió que aleshores. Te la contagien quant ets al concert. Si voleu embogir amb cançons d’anime en català d’abans i d’ara, aneu a un concert de La Kame Band.
La Kame Band - ulleres de sol