Entrevista a Younenki Music

“Dado el contenido del siguiente artículo, Akihabara Station 秋葉原駅 ha decidido publicarlo en idioma catalán. A su derecha, disponen del traductor de Google para ver el texto en otro idioma en caso de necesitarlo. Sin más dilación, disfruten del contenido”.

Al Creafest 2022 celebrat a Manresa, les Younenki Music i Aventura x Japó van realitzar un concert conjunt. Amb motiu d’aquesta avinentesa, hem contactat amb les Younenki Music per a conèixer-les millor. A continuació, l’entrevista.

Darrere de les Younenki Music, hi ha la Cristina Ramírez i la Laia Guilanyà. Com us vau conèixer?

Younenki Music: Ens vam conèixer a l’escola quan teníem tres anys i vam estudiar juntes fins acabar l’ESO. Encara que, fora de l’escola, hem compartit moltes experiències i fins hi tot hem ballat juntes a un esbart.


Quan i on vau començar a estudiar música?

Laia Guilanyà: Jo vaig començar a tocar el piano a casa gràcies a me germana i als cinc anys vaig començar al conservatori de Manresa fins arribar al Superior en composició al Liceu.

Cristina Ramírez: Jo sempre he fet extraescolars relacionades amb la música, cant, dansa… Vaig descobrir el teatre musical als onze anys i, a partir d’aleshores, em vaig anar formant professionalment en diferents escoles tant de Manresa com de Barcelona en les diferents branques artístiques.

Què significa Younenki Music?

Y.M: Quan buscàvem un nom, volíem que tingués un significat que, indirectament, ens presentés. Així que vam pensar amb la paraula infantesa amb japonès perquè ens coneixem des de petites i cantem cançons que originalment són japoneses.

Al vostre logotip és una guineu rosa, què té aquest animal que us agrada tant?

Y.M: Vam donar moltes voltes a aquest tema. Finalment, gràcies a la Laura (la Younenki que ens ajuda amb temes d’imatge) vam tenir la idea de fer servir una guineu envoltada de música. La guineu és un animal present en molts animes i el fet de fer-la cantant ens representa a nosaltres.


Vosaltres feu molts medleys. Com és que heu escollit aquesta forma de presentar cançons?

Y.M: El medley és una forma de presentació que a la gent li agrada molt perquè vas enganxant els millors moments de les cançons. Necessitàvem alguna proposta que fos nostra, per això vam optar de fer servir aquest sistema i no només gravar covers.

Als vostres vídeos, sortiu cadascuna en una pantalla. Com graveu les veus i els arrengaments instrumentals per sonar sincronitzades?

L.G: Primer, fem l'arranjament musical amb una guia de veu, una de les dos es grava i l’altre grava a sobre seguint el que ha fet l’altre. Ens escoltem moltíssim.

C.R: I, seguidament, després de fer la mescla de veus final, ens gravem també en vídeo i fem el muntatge. Tot això comporta un gran treball en equip. És tot un repte!


Les vostres covers, a més de a les vostres xarxes socials, es poden escoltar al Tenkaichi musical de El racó del Manga, a la intro de La Nit Friki i, recentment, al Ràndom del SX3. Què heu sentit quan tots ells han apostat per vosaltres?

L.G: Younenki és sinònim d’emocions fortes. Portem un temps vivint tantes coses, i per sort boniques totes, amb una barreja de sentiments i súper contentes que és difícil d’explicar. Que tots ells hagin confiat amb nosaltres és tot un honor i l’amor que estem rebent de la gent és fantàstic. Ens fan sentir estimades i que tot esforç té una molt bona recompensa.

C.R: 100% amb el que diu la Laia. Les coses ens han anat venint sense buscar-les. Nosaltres fem el que fem per amor i passió i, de sobte, trobar-nos amb regals com aquests ens fa moltíssima il·lusió. Ens sentim molt estimades i recolzades i això ens motiva per no parar!

Del vostre repertori, quina cançó interpretada per vosaltres o amb altres músics us ha agradat més?

L.G: El medley de balades (Sailor Moon, Jeanne la lladre Kamikaze, Fruits Basket i Corrector Yui) és, sens dubte, el meu preferit perquè les nostres veus encaixen súper bé i només pensar en cantar-lo juntes se’m posa la pell de gallina.

C.R: Quan ens fan aquesta pregunta ens peta el cap, al final la màgia de fer el que fem és que ens transportem a quan érem petites. Hi ha medleys molt especials, com per exemple, el primer: «Orígens». Gràcies aquest medley som on som.

També ens hem animat a fer adaptacions d’openings en català, i el de «Again» del nou Fruits Basket m’encanta.


Amb motiu del Creafest, feu un concert a casa amb Aventura x Japó amb qui heu cantat altres vegades. Què representa per vosaltres estar tan ben acompanyades al escenari de la vostra terra?

L.G: Per nosaltres, és un regal poder compartir escenari ja no amb aquests artistes, sinó amb els nostres amics que estimem tant! Ens encanta poder compartir aquests moments amb ells.
C.R: Sí, ens els estimem moltíssim. I el plus de cantar plegats a la nostra terra fa que sigui encara més especial! És un concert que fa molt de temps que esperem fer, tenim moltes ganes.