SX3 és el nou Super 3

“Dado el contenido del siguiente artículo, Akihabara Station 秋葉原駅 ha decidido publicarlo en idioma catalán. A su derecha, disponen del traductor de Google para ver el texto en otro idioma en caso de necesitarlo. Sin más dilación, disfruten del contenido”.


SX3 és el nom que rep el Súper 3 en la seva nova etapa. Aquesta comença el proper 10 d’octubre i ve plena de canvis. El passat 28 de setembre als estudis de TV3 es va realitzar la presentació del nou espai infantil. L’acte, presentat per la Cap del Departament Infantils, Laia Servera; va comptar amb les intervencions de la presidenta de la CCMA, Rosa Romà; el director de TV3, Sigfrid Gras; el director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda; la directora d’innovació, recerca i estratègia digital de la CCMA, Cristina Villà; i la col·laboració de David Its Me i Maria Bouabdellah, conductors del programa Ràndom. Durant l’esdeveniment també van aparèixer a l’escenari els ocells Bep, Jep i Pep de Uau Ka Kau. Mentre es duia a terme la presentació del nou espai, el seu contingut i els formats en què es veurà, es van mostrar vídeos promocionals de diverses de les novetats.


SX3 té com a principal tret característic el fet que s’agrupa en dues realitats: el S3 i l’X3. La primera està enfocada als més menuts de la casa i la segona a preadolescents. Cadascuna utilitza un disseny i una paleta de colors diferents. Al S3 hi predomina el color corall i dibuixos arrodonits. En canvi, l’X3 empra el verd i el lila alhora que hi prevalen formes geomètriques més estilitzades i stickers. Servera, a la presentació, va esmentar que aquest detall li ha agradat a nens i nenes que l’han vist. Per tant, ja es pot comprovar que està tot pensat fins a l’últim detall només observant les imatges que representen a cada espai. En tot moment, tant la presentació oficial com a la nota de premsa on es detallen els continguts del SX3, es deixen clar els objectius d’aquesta nova era. Els infants són el centre. El nou Súper 3 va més enllà de la televisió. Cada realitat ja està present a les xarxes socials on s’hi anirà afegint contingut progressivament. A més a més, Servera remarca que serà digital first, transmedia, s’apostarà per la gamificació, hi haurà un canal en HD amb emissió les vint-i-quatre hores i programes de ràdio encarats pels infants.


En quant als programes anunciats, comencem pel S3. Hi ha de nous com Titó i L’hora de berenar i d’altres que continuen com Mic i Una mà de contes. Titó tracta sobre un noi, de nom homònim al programa, que va fent excursions per Catalunya. Durant els seus viatges, va explicant d’on provenen els ous, la mel, etc. A banda d’això, també es troba amb en John C., un australià que li parla en anglès. D’aquesta manera, els més petits aprenen aquest idioma. La música i el humor són dos dels altres trets fonamentals del programa. L’altra novetat és L’hora de berenar on nens i nenes recomanen receptes de diferents menjars per berenar. Respecte a les sèries d’aquesta franja, hi ha molta música entre elles.


Aquest és el cas de Falalà. Un projecte d’animació 3D protagonitzat per animals autòctons de Catalunya com l’os bru del Pirineu, l’oca empordanesa i el tritó del Montseny. Una versió animada d’en Titó també hi serà present. La ficció es centra en ensenyar cançons tradicionals de casa nostra com «La castanyera», «Sol solet», «El gegant del pi», etc. Aquestes peces les ha versionat el Dani Vega del grup Mishima. Seguint amb la música, es presenta Jasmine & Jambo, una sèrie animada. Tots dos personatges viuen a Soundland. L’objectiu d’aquesta proposta és la d’ensenyar conceptes musicals connectant-los, alhora, amb les emocions. La ficció s’ha creat amb música del Marc Parrot, l’Anna Moliner i de Tomeu Penya.


Entre l’humor i la música coneixerem la sèrie Uau Ka Kau. Dos extraterrestres, en Uau i la Kau, aterren al nostre planeta per accident a on viu un peresós, en Ka. Ell els ha d’ajudar a reparar la nau per a què tornin a casa. Els personatges són titelles corporis. Aquesta obra està coproduïda per TV3 i IB3. Sobre les cançons que apareixen, les han composades alguns dels membres de Els Catarres. Per acabar, s’aposta per la ficció televisiva Numerblocks, la qual acosta les matemàtiques als infants a través de les aventures d’uns blocs de la construcció que van del u al deu. Servera va comentar a la presentació que sèries com Les tres bessones o L’abella Maia continuen en emissió en aquest espai.


L’X3, per la seva banda, inclou més contingut protagonitzat per personatges de carn i ossos. Hi ha continuïtat amb programes com el veterà Info K o Manduka. En quant a les novetats, trobem propostes de tota mena enfocades als hàbits de consum dels nens i nenes d’ara. Ràndom, Projecte Beta, Lara i Kali, InfluenX3r i L’hora Boomer són els nous projectes que arrenquen al nou espai. En l’àmbit de les ficcions televisives s’emetran els animes de Guardians de la nit, Inazuma Eleven, Ronja: la filla del bandoler, Haikyuu!!, nous capítols de El Detectiu Conan i la pel·lícula My Hero Academia: Dos herois. A banda d’animació japonesa, s’inclouran sèries com ZombieLars, Theodosia, Hoodie i Mòpies. A continuació, endinsem-nos en les noves propostes audiovisuals.


Ràndom
és un magazín amb emissió en directe de dilluns a divendres a les vuit i vint i enfocament transmèdia. Està presentat pel David Itsme i la Maria Bouabdellah. Tots dos van ser presents a l’esdeveniment on es va donar a conèixer l’SX3 i van explicar que el que més caracteritza el seu programa és que és aleatori. A més a més, els col·laboradors addicionals que apareguin bé o faran presencialment o a través d’un enllaç web. La temàtica, alhora, serà diversa. Anime, videojocs, parkour, literatura, prejudicis o cinema són alguns dels temes sobre els quals es parlarà. El programa, d’altra banda, combinarà les emissions en directe a platós físics amb entorns virtuals. Els espectadors no només veuran el contingut, sinó que també participaran interactuant al programa i fent propostes.


Projecte Beta
és una ficció transmèdia. Està protagonitzada per quatre joves que creen un grup musical, Beta, i que han de resoldre un misteri al voltant d’una intel·ligència artificial i un essers digitals. Els components de Beta són la Lola, el Grau, la Kai i el Jan. A dia d’avui, s’ha estrenat el primer videoclip de la formació que s’anomena «Creu-me». La peça té una lletra fàcil de recordar, positiva i molt alegre. Respecte al vídeo, aquest combina escenaris reals amb virtuals. De moment, es desconeixen els rostres dels Beta, ja que se’ls ha presentat amb màscares. Com a producte derivat, també es podrà escoltar el Betapodcast on els integrants de la formació musical tractaran temes que els hi interessen a ells i als nens i nenes com videojocs, música, ball, etc.


Lara i Kali
és una forta aposta per apropar la mare natura als súpers. L’argument segueix les aventures de la Lara i la seva gossa Kali que viuen als Pirineus vivint aventures. A cada capítol tenen com a missió des de salvar a un excursionista fins a trobar on ha caigut un meteorit. En el transcurs dels episodis s’explicarà la fauna i flora de la muntanya. Al mateix temps, es donen consells sobre seguretat als entorns que visiten les protagonistes. A més a més, hi haurà vídeos on es recomanaran activitats familiars per poder gaudir de la natura recorrent Catalunya. En alguns moments la Lara parlarà aranès, ja que ha crescut a la vall d’Aran. Seguint la tònica d’interacció digital, trobem el concurs de influencers Influenx3r. Està presentat per la Laia Oli. Ella anirà proposant diverses activitats a diferents creadors de contingut joves. El públic els votarà durant les deu setmanes que dura el talent show. El guanyador o guanyadora rebrà tres mil euros de premi i poder participar en un projecte al SX3.


La gran sorpresa per als súpers més veterans és L’hora Boomer. El logotip del programa recorda al del primer club Súper 3. En aquest projecte es reemetran les aventures del Petri, la Noti, la Nets, el Tomàtic i la Ruïnosa, entre altres figures mítiques del passat. Tanmateix, hi ha la intenció de incloure reposicions d’animes en català que van triomfar a la primera època del Súper 3. Serà un espai nocturn com ja va anunciar El racó del manga al seu canal de Twitch. Es desconeixen els horaris i les sèries d’animació japonesa que tenen el vist i blau. Es vol començar per Dragon Ball. A partir del 10 d’octubre ho sabrem.


Les ficcions televisives juvenils també tenen cabuda al X3. ZombieLars és una aposta d’origen noruec protagonitzada pel Lars i el seus amics. Ell és un nen d’onze anys i, alhora, un híbrid entre zombie i humà. Per tant, es sent fora de lloc. A la sinopsis s’esmenta també que coneixerà una bruixa, un trol i un ninja. A través de les seves mirades, s’exploren temes com l’empatia, l’autoestima i la integració en una societat en crisis. Un altre sèrie que aposta pel gènere fantàstic és la francesa Theodosia. Seguint la tònica de grup de joves, el d’aquesta obra està format per la Theo, el seu germà, un amic que fa màgia al carrer i una princesa d’Egipte. Tots quatre viuen aventures on la Theo aprendrà a fer màgia per lluitar contra les forces del mal. Aquesta narració serial està ambientada a inicis del segle XX.


Sense deixar el gènere fantàstic, trobem Mòpies. Aquesta minisèrie l’han produït de forma conjunta TV3, À punt i IB3. Consta de quatre capítols de cinquanta cinc minuts de durada. El repartiment de l’obra el conformen intèrprets catalans, valencians i balears. L’argument arrenca amb un misteri que els protagonistes hauran de resoldre al llarg dels episodis. En Bel i el seu germà Pere són a un campament d’estiu a la serra de Tramuntana de Mallorca. Allà el primer dels germans presencia un fet inexplicable. Haurà d’esbrinar la veritat. En la seva tasca l’ajudaran la Judit, una monitora i el Gori i la Hilda, un nen i una nena del campament. D’altra banda, hi ha un projecte més arrelat a ficcions realistes. Aquest és el cas de Hoodie que és la història d’en Pieter, la Flo, el Basim i la Kenza, quatre joves que lluiten contra el crim fent servir les seves habilitats amb el parkour.


A la presentació oficial del SX3 es van reproduir vídeos promocionals de les noves propostes televisives alhora que es van remarcar els fonaments sobre els que neix la nova etapa del Súper 3. L’Info K va explorar el plató del Projecte Beta i, en diversos moments de la presentació, els ocells Bep, Jep i Pep interactuaven amb la Laia Servera, aportant una dosi d’humor a l’acte. El nou Súper 3 aposta també per les aplicacions, ja que s’està acabant de fer la app oficial del SX3 on l’usuari podrà accedir a continguts del S3 o del X3. També es podrà vincular el carnet de súper a l’aplicació i veure vídeos en anglès. Tot el contingut que s’emeti per televisió convencional estarà disponible també al web i a l’aplicació, a excepció dels animes. Aquests, com succeeix fins ara, s’aniran pujant a les plataformes digitals del SX3 un cop s’hagin emès per televisió. Servera va acabar comentant a la presentació que el 2023 serà l’any del shōjo, que ja s’estan treballant en nous continguts musicals i que hi haurà un espai per a famílies i escoles.


SX3 és molt més que contingut audiovisual. Serà present a un seguit de programes radiofònics adreçats a les famílies, les escoles i als infants. Catalunya Ràdio i els podcasts seran els altaveus a través dels quals es podrà gaudir d’aquest contingut sonor. Com succeeix a la resta de plataformes, ens trobarem programes ja coneguts com L’ofici d’educar, que enceta la seva vuitena temporada amb Elisabet Pedrosa, i Kidsx3, amb Pau Guillamet i Txell Bonet. Les noves incorporacions arriben en format podcast. En aquest grup descobrirem Kids, amb David Its Me i Farners Pei Hong; Van fer història!; Superheroïnes i Tell me un tale.


Kids
està enfocat a creadors de continguts i tindrà presencia a Tik Tok i Instagram. Van fer història!, per la seva banda, es centra en explicar les biografies de grans figures del passat en format de conte radiofònic. Per tant, es vol acostar la història als més petits vestint-la de narració breu. A les ones sonores també hi ha un lloc per l’esport. Aquí entra en escena Superheroïnes, un podcast dedicat a les esportistes de casa nostra que s’han fet un nom al món de l’esport. Les veus de Sònia Ferrer i Ferran Aixalà narraran contes alhora que al programa s’exploren les fites de grans esportistes catalanes. Per acabar amb les novetats, Tell me un tale comptarà amb quinze entregues de narrativa breu en anglès explicades per Rebecca June Moon.


Quan va néixer el club Súper 3, es va fomentar la idea de comunitat, poder veure els personatges del Súper 3 en persona a la Festa dels súpers i tenir el carnet del Súper 3. Aquesta tònica té continuïtat en la nova etapa del espai infantil. Hi haurà carnets del S3 i d’X3. Tanmateix, Sigfrid Gras va comentar a la presentació del SX3 que vol que els personatges del nou espai infantil pugin sortir al carrer per a què els nens i nenes els coneguin. No s’ha especificat com, però és un bon pas endavant per crear comunitat. Aquesta no es redueix als infants, sinó que també engloba a pares, mares, escoles i súpers més adults. És a dir, una gran família que agrupa a persones de totes les edats. Tots som súpers, tots som grans. SX3 és una renovació valenta, multi-plataforma i amb contingut divers i participatiu. Sembla ser que l’espera pel nou Súper 3 valdrà la pena. El 10 d’octubre és a tocar. La nova etapa està a punt de començar.