Nous anime en català

“Dado el contenido del siguiente artículo, Akihabara Station 秋葉原駅 ha decidido publicarlo en idioma catalán. A su derecha, disponen del traductor de Google para ver el texto en otro idioma en caso de necesitarlo. Sin más dilación, disfruten del contenido”.


Recentment, el podcast El racó del manga ha anunciat noves llicències d’anime en català que s’estrenaran al nou Super 3. El canal SX3. Des del tancament del canal 3XL, no es feia una aposta tan valenta d’animació japonesa en català. Obres com Inazuma Eleven, Ronja: la filla del bandoler, Guardians de la nit, Haikyu!! i la primera pel·lícula de Boku no Hero Academia parlaran en català. El 10 d’octubre és la data del naixement del nou espai que s’estructura en dos grups: S3, pels infants, i X3, pels adolescents. El 20 de setembre en un directe de Twitch l’equip de El Racó del manga va explicar en detall els primers animes que arribaran, perquè alguns de més esperats per alguns fans no han sigut anunciats i van reproduir l’opening i l’ending en català d’Inazuma Eleven. A més a més, a les seves xarxes socials han desvetllat la llista dels professionals del doblatge que composen les obres anunciades.


Durant anys, molts otakus han demanat la tornada del 3XL. Si bé no com a canal, si els continguts que emetia. És a dir, anime en català. Quan va néixer el club Super 3, va anar acompanyat de l’estrena de diverses sèries d’animació japonesa en català que van ajudar a la normalització lingüística de la llengua. La més rellevant per a molts va ser Dragon Ball. Fins a principis dels dos mil, aquesta tònica de nous animes es va anar mantenint. Amb els anys, però, va minvar fins que només El Detectiu Conan va quedar. 2022 serà recordat com l’any en que torna l’animació japonesa en català. L’equip del podcast El racó del manga ha anat revelant els últims mesos detalls sobre aquest retorn. Segons han explicat als seus canals de difusió, són uns dels assessors de TV3. Hi ha més veus que formen aquest grup de persones, però ells en formen part. Tanmateix, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, en endavant CCMMA, ha començat fa unes setmanes a promocionar la nova etapa del Super 3.


El nou espai, segons informa Marc Pèrez i Jayce al directe de Twitch esmentat, engloba diverses franges d’edat. A cadascuna d’elles s’emetrà un tipus d’anime. El canal arriba amb el nom de SX3 i, alhora, es divideix en S3 i X3. El primer està enfocat als més petits i el segon a infants i preadolescents. Segons una nota de premsa de CCMMA, SX3 serà canal de televisió i plataforma digital interactiva. Seguint amb El racó del manga, han comentat que hi haurà un espai nocturn dedicat a sèries antigues. Aquest contingut recorda als programes dels noranta com Manga!, presentat per Oscar Valiente, o Sputnik on s’emetia anime a altes hores de la nit.


D’altra banda, en Marc i la Jayce han explicat per què algunes obres no s’inclouen entre el primer anunci. Molta gent espera que es dobli Dragon Ball Super, nous capítols de One Piece o la nova versió de Dragon Quest: Dai no Daibouken. Sobre aquesta última, han dit que de moment no hi ha res. Es desconeix si s’acabarà doblant en un futur. Seria una gran aposta. En canvi, s’ha reiterat que TV3 té molt d’interès en tota la franquícia Dragon Ball i continuar doblant One Piece. No obstant, es remarca que CCMMAA no ha aconseguit aquestes dues llicencies perquè, ara mateix, no es pot. El racó del manga insisteix en subratllar que no es tracta d’un problema econòmic. El mateix succeeix amb Boku no Hero Academia. A l’espai nocturn que s’incorporarà al SX3, hi ha voluntat de que el primer anime clàssic que s’emeti sigui Dragon Ball.


Com a gran sorpresa del directe, es van emetre les audicions del primer opening i ending de Inazuma Eleven en català. La cançó d’obertura la interpreta en Víctor Gómez i la de tancament la Laura Losada. Poder escoltar temes d’anime en català que s’emetran de forma oficial és tornar a d’infància per a molts. Per tant, aquest fet demostra que sí que hi ha una voluntat ferma per part de CCMMAA de tornar a apostar pel doblatge d’anime en català com van fer anys enrere. A dia d’avui, El racó del manga ha revelat el repartiment de Ronja: la filla del bandoler, Inazuma Eleven, la primera pel·lícula de Boku no Hero Academia i Haikyu!! i Guardians de la nit. Acte seguit, els directors, actors i actrius de doblatge d’aquests anime.


Ronja: la filla del bandoler
: Roger Pera (director i intèrpret de Mattis), Iris Lago (Ronja), Geni Rey (Birk), Silvia Gómez (Lovis), Joan Pera (Per) i Marta Barbarà (narradora). Respecte a Inazuma Eleven, trobem els següents professionals: Àlex de Porrata (director i intèrpret de Jude Sharp), Elena Rubio (Mark Evans), Axel Blaze (Lluis Gustems), Héctor García (Byron Love), Albert Castaño (Xene Foster) i Meritxell Anné (Jordan Greenway). En quant a la primera pel·lícula de Boku no Hero Academia, s’ha anunciat el següent: Pep Sais (director), Iván Priego (Midoriya), Jaume Cuartero (Bakugo), Irene Miras (Uraraka), Lourdes Fabré (Momo), Estel Tort (Melissa) i Ramón Canals (All Might). Sobre Haikyu!!, trobem els següent repartiment: Joan Pera (director), Iván Priego (Hinata), Marcel Navarro (Kageyama), Cesc Martínez (Sawamura), Roger Pera (Tanaka), Roger Isasi (Tuskishima) i Gerard Crusset (Nishinoya). Finalment, el de Guardians de la nit serà: Joan Pera (director i Muzan), Marcel Navarro (Tanjiro), Irene Miras (Nezuko), Eduard Itchart (Inosuke), Xavier Martín (Zenitsu), Carles Lladó (Tomioka) i Joan Sanz (Urokodaki).

Aquesta tardor arriben nous animes en català. El racó del manga comenta que els cincs anunciats són només el principi. Hi haurà shōjo també, tot i que no s’han donat detalls de quines obres. Arriben temps de canvis i depèn dels otakus que aquesta nova fornada de doblatge en català continuï creixent o no. Les llavors ja s’han plantat. Els cinc primers títols anunciats són molt bon principi. Falta molt poc pel 10 d’octubre.