Arriba a 3cat Bola de Drac Súper!

 “Dado el contenido del siguiente artículo, Akihabara Station 秋葉原駅 ha decidido publicarlo en idioma catalán. A su derecha, disponen del traductor de Google para ver el texto en otro idioma en caso de necesitarlo. Sin más dilación, disfruten del contenido”.


Dragon Ball

El dijous 27 de juny de 2024 s’ha convertit en una data històrica pel calendari dels amants de Bola de Drac. A la pàgina web de 3cat s’ha anunciat que els animes de Bola de Drac i Bola de Drac Z tornaran a emetre’s per televisió en català i, tanmateix, s’afegiran a la plataforma audiovisual en català 3cat. Per tant, totes dues sèries d’animació es podran veure a la televisió lineal i a Internet en català. Tot i així, aquesta notícia només és l’entrant del menú del dia. El plat fort és l’anunci del doblatge en català de Dragon Ball Super. És a dir, Bola de Drac Súper. Aquesta seqüela de Dragon Ball es va emetre per Fuji TV al Japó entre el 2015 i el 2018. Posteriorment, es va doblar en castellà amb un resultat força bo. Ara, quasi deus anys després de la seva estrena en terres nipones, arriba en català.

Dragon Ball  Z

La notícia publicada per 3cat esmena que s’ha aconseguit un preacord amb Toei Animation per a emetre els capítols que corresponen als animes de Bola de Drac, Bola de Drac Z i Bola de Drac Súper. En total són uns 575 episodis. 153 de la primera sèrie d’animació, 291 de la segona i 167 de la tercera. No s’ha esmentat en cap moment la inclusió de Bola de Drac GT, Bola de Drac Z Kai o de les pel·lícules. Darrerament, s’han pogut veure els llargmetratges d’aqueta franquícia al  SX3 com Bola de Drac Z: La batalla dels Déus, Bola de Drac Z: La resurrecció de F o Bola de Drac Súper: Broly.

Dragon Ball Super

L’últim cop que es van doblar un anime de l’obra més coneguda d’Akira Toriyama a ser al 2016 amb Bola de Drac Z Kai: Els capítols finals. Des d’aleshores, només s’han doblat pel·lícules. També hi va haver un temps en el qual no es podia veure a 3cat ni al anterior SX3 cap capítol. Per sort, des de fa gairebé vints anys la distribuïdora Selecta Visión publica tot el que s’ha emès en televisions espanyoles de Bola de Drac i més. Fa poc, es va anunciar el doblatge en castellà de Dragon Ball Kai i els primers quatre capítols es van estrenar en cinemes. Per tant, sempre hi ha hagut sinergies per mantenir viva la flama de Dragon Ball en un o altre idioma a casa nostra.

Dragon Bll  Super saga1

2024 és l’any del quarantè aniversari de la primera publicació del manga de Dragon Ball al seu  país d’origen. El passat 15 de febrer es van complir trenta dos anys de la primera emissió de Bola de Drac en català a TV3. Ara, l’any del aniversari d’aquesta obra, de l’estrena al Japó de Dragon Ball Daima i de la malaurada mort d’Akira Toriyama, arriba el doblatge en català de Bola de Drac Súper. Quan tota esperança semblava perduda, la vida et reserva sorpreses. A Catalunya podem gaudir de Dragon Ball Super en català en el seu format de manga. No s’ha adaptat tot en anime, però si que podem gaudir d’una traducció excel·lent. Esperem que la del anime sigui igual de bona, es faci en un estudi de doblatge de qualitat amb tot l’elenc original que sigui possible. Òbviament, molts dels actors i actrius que en algun punt han participat a Bola de Drac no hi podran ser-hi ja sigui per jubilació o defunció. Sigui com sigui, segurament el doblatge resultant estarà a l’alçada del la professionalitat i cura que es sol tenir en doblatges en català de Bola de Drac. Ara mateix, es desconeix quan s’iniciarà aquest doblatge, qui el farà, on es farà i quan s’emetrà la sèrie d’animació. Ara toca somriure perquè arriba Bola de Drac Súper en català.

Dragon Ball  Super saga2

Per les persones que no coneixen que succeeix en aquesta seqüela de Bola de Drac, la història està ambientada entre uns  mesos després de la derrota de Majin Boo i la primera trobada entre en Son Goku i l’Oob. Hi ha nous personatges, noves transformacions, nous episodis de farciment, nova banda sonora, nous opening i endings i una animació que no deixa a ningú indiferent. El fet d’escollir emetre Bola de DracBola de Drac Z i Bola de Drac Súper fa que es puguin seguir aquests anime de forma lineal en les aventures d’en Son Goku i la  seva gent.

Dragon Ball Super saga3

Aquesta formula funciona pels nostàlgics i pels petits espectadors que, com recorda sempre en entrevistes la Laia Sanz, ells són el públic objectiu. L’SX3 existeix per a què ells descobreixen noves aventures i nous mons amb l’anime, per exemple. En el cas de Bola de Drac aquesta fita es compleix. A més a més, s’ha convertit en una obra que els petits de la casa poden veure amb els pares o els avis perquè ells ja la van veure quan eren nens i nenes. Aquesta és la màgia de Dragon Ball. Arriba a totes les generacions.

Dragon Ball Super saga4
Dragon Ball Super saga5